כורכום - תכונותיו הפלאיות

לאחרונה הוא שומע יותר ויותר קרובות בעיתונות או בטלוויזיה על היתרונות של מוצרים כגון מיץ הנוני Goji ברי, אשר אינו יודע הרבה, אבל מי לגבות חזק קמפיינים שיווקיים, שבה רבים מהם הובאו המיקוד שלנו.

Mai puţin însă se vorbeşte despre proprietăţile miraculoase ale unei plante folosite încă de mii de ani ca şi condiment în ţări ale continentului asiatic. Are proprietăţi antioxidante, antiinflamatorii, antivirale, antibacteriene, antifungice, anticancerigene şi ajută în lupta cu boli precum diabet, alergii, artrită, Alzheimer, boli de inimă şi multe alte boli cronice. Prin calitatile lui deosebite este cel mai îndreptăţit să fie inclus în categoria “superalimentelor”, adică a alimentelor cu reale beneficii pentru sănătatea noastră. Asa ca vom acoperi toate beneficiile pentru sănătate și utilizările turmericului capsule sau pulbere, detaliat mai jos.

כורכום este o mică plantă originară din India şi a cărei rădăcină formată din mai multi rizomi se foloseşte pentru obţinerea condimentului numit “turmeric” dar şi a extractului medicinal numit “curcumină”. Aparţine familiei Zingiberaceae, din care face parte şi ghimbirul şi este folosit ca şi condiment în India, de mai bine de 3000 ani ÎC. Din radacina uscată de turmeric se obţine un condiment de culoare galben-portocalie, folosit în special în bucătăria indiană dar şi în cea din Asia de Sud sau în Orientul Mijlociu, el fiind pricipalul ingredient al prafului de curry (care este un amestec de mai multe condimente). Mai este utilizat ca şi conservant în mâncăruri, în cosmetică, în medicina tradiţională dar şi pentru vopsirea hainelor. Astfel, proprietăţile lui benefice pentru sănătate au fost cunoscute încă din cele mai vechi timpuri. În India se folosea ca ajutor împotriva durerilor de stomac, a problemelor pielii, a problemelor musculare sau în artrită, iar în China a fost folosit ca şi analgezic împotriva colicilor, a hepatitei sau a durerilor în piept.

ההשפעות המיטיבות של הבריאות של kurkuma

Principalul component al turmericului este curcumina. Ea este un polifenol de culoare galben-portocalie, care împrumută culoarea sa plantei din care provine; este extrasă din aceasta sub formă de pudră solubilă în ulei, nu are aromă sau gust specific. Ea a atras atenţia cercetătorilor prin proprietăţile sale curative deosebite, prin acţiunea sa ca antiinflamator şi antioxidant. În afară de curcumina, turmericul mai conţine niveluri mari de fier şi mangan dar şi mici niveluri de vitamina B6 şi potasiu, vitamine şi minerale atât de necesare pentru sănătatea noastră.

Ca şi antioxidant, curcumina este capabilă să neutralizeze radicalii liberi, chimicalele care trec prin corp şi creează mari daune celulelor sănătoase şi membranei celulelor. Acest lucru o face să fie de ajutor în boli precum artrita, în acest caz radicalii liberi fiind responsabili de dureroasele inflamaţii ale articulaţiilor. Combinaţia proprietăţilor antioxidante şi antiinflamatorii din turmeric explică de ce, în cazul folosirii regulate în mâncare a acestuia de către persoanele cu artrită reumatoidă, aceştia au reuşit să aibă o îmbunătăţire a stării de sănătate comparabilă cu cazul în care luau fenilbutazonă pentru ameliorarea simptomelor. Numeroase studii au arătat că efectele antiinflamatorii ale curcuminei se pot compara cu medicamente puternice cum ar fi hidrocortizonul sau fenilbutazona dar spre deosebire de medicamente, care dau efecte secundare (ulcer, scăderea celulelor albe, sângerări intestinale), curcumina nu produce efecte toxice asupra organismului.

כמו כן נמצא כי שיפרה כורכום הכבד, השפעות על יכולתו לסלק רעלים וכימיקלים xenobiotic, תרכובות כלומר שהן כימיים בגוף, אך אינן המיוצר על ידה. באמצעות מרכיביו, הוא כורכום מגן לב וכלי דם חזק: כורכומין הוא מסוגל למנוע החמצון של כולסטרול B6, ויטמין ועוזר לשלוט ברמת ההומוציסטאין בגוף.

מחקר אדג הראה כי המרכיב העיקרי של כורכום, כורכומין יכול לגרום לרמות צנועות אך מדידים של חלבון הנקראות פפטיד מיקרוביאלית Cathelicidin (CAMP) care este o componentă importantă a sistemului nostru imunitar, cunoscută pentru rolul său în prevenirea infecţiilor. Rolul acesteia este de a identifica agenţii patogeni (bacterii, viruşi, fungi etc.), chiar şi atunci când organismul îi întâlneşte pentru prima dată şi de a ajuta la îndepărtarea acestora. Orice compus natural care poate influenţa sau ridica nivelul CAMP este de importanţă majoră pentru sănătate, deoarece întăreşte sistemul imunitar şi constituie o bariera împotriva instalării bolilor cronice. Se ştia de ceva vreme că Vitamina D este un puternic potenţator al activităţii CAMP, iar studiile recente au arătat că Vitamina D si curcumina luate împreună acţionează sinergic în lupta împotriva infecţiilor şi inflamaţiilor sistematice prin proprietăţile lor antiinflamatorii şi antioxidante.

Dar, poate că una dintre cele mai benefice proprietăţi ale curcuminei este capacitatea sa de a lupta împotriva dezvoltării şi extinderii celulelor canceroase. Un număr foarte mare de lucrări ştiinţifice au reuşit să demonstreze o parte din căile prin care aceasta îşi exercită puterile vindecătoare, cercetătorii descoperind mai bine de 100 de moduri în care acţionează aceasta la nivelul celulei. S-a demonstrat astfel,că inhibă proliferarea celulelor din tumori, scade inflamaţiile, opreşte procesul de transformare a celulelor normale în celule canceroase, inhibă sinteza unei proteine care pare a fi instrumentul formarii de tumori, ajută corpul să distrugă celulele canceroase astfel ca acestea să nu se mai răspândească în corp, ajută la prevenirea dezvoltării de vase de sânge suplimentare care să alimenteze celulele canceroase, fenomen cunoscut sub numele de angiogeneză.

כיצד להשתמש kurkuma?

Turmericul îl găsiţi sub formă de condiment la magazinele naturiste. Îl puteţi folosi pentru a prepara în casă propriul amestec de curry combinând coriandru, seminţe de schinduf, seminţe de chimen, chilli, seminţe de muştar, boabe de piper negru, sare sau puteţi să îl adăugaţi direct, la diferite mâncăruri cum ar fi chutney (amestecuri de condimente, fructe şi legume); îl puteţi folosi la condimentarea murăturilor, alături de muştar, la mâncăruri gătite cu carne de pui, raţă, curcă, orez, ca şi dressing pentru salate sau legume (de exemplu folosit împreună cu conopida ajută la prevenirea cancerului de prostată).

שימו לב לכמות לך להשתמש בבישול בגלל הארומה החודרנית שלו מתחזקת כאשר הוא מבושל (כדי לשמש בכמויות קטנות). כמו כן, להיזהר איך אתה משתמש המטבח בקלות מוכתם כל מה שבא במגע עם אותו.

כורכומין נספג במהירות במערכת העיכול והכבד ועל כן מומלץ להשתמש יחד עם פלפל שחור, piperine אשר מכיל חומר ידוע כדי למנוע ספיגת מדי-מהירה של כורכומין.

כדי לחזק את המערכת החיסונית יכול לשמש גם בתור תה עם מיץ ג'ינג'ר ולימון או מבושל בחלב.

כאשר מעורבב עם חמאה או יוגורט הוא מדולל עם תרופה מצוינת לטיפול בבעיות קיבה וזה בצק לשמש כדי לעזור בהתחדשות הכבדה. מיץ טרי מהשורש של כורכום, נלקח יומי מסייעת בסילוק טפילים במעיים.

De asemenea este de mare ajutor la eliminarea ţesutului adipos şi a celulitei din corp. Amestecat cu miere în proporţii egale şi luat de doua ori pe săptămână ajuta de minune la slăbit, deoarece curăţă corpul de toxine şi diminuează retenţia de apă.

Turmericul poate fi folosit în alimentaţia copiilor precum şi pentru tratarea diferitelor boli ale acestora. Diluat în lapte el se foloseşte în mod tradiţional pentru tratarea tusei iritative la copii, două lingurite de turmeric amestecate cu un pahar plin de lapte fiind un tratament bun pentru copii care au astm sau bronşită. De asemenea, pudra de turmeric în combinaţie cu seminţele de chimen reprezintă un bun mod de a trata răcelile la copii.

כורכומין שחולץ מן הכורכום, נמצא גם בצורת תוספים צמחיים בחנויות לחיות מחמד, אבל אתה יכול לעשות לביתך הכנה משלך, microemulsion מתקבל על ידי ערבוב במערבל כפית כורכום אבקה, חלמון 1 או 2 ביצי תרנגולת כף או שתיים של שמן קוקוס.

אני רק כתבתי על כמה מן היתרונות הרבים של כורכום, אבל אני מקווה שהצלחתי למשוך תשומת לב לאתגר אותך להשתמש בו לעתים קרובות ככל בישול.

2 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
אתה מוזמן לתרום!

השאר תגובה

כתובת הדוא ל שלך לא יפורסם. שדות חובה מסומנים *