(Şəfa daxil olmaqla) pəhriz ən fayda əldə etmək üçün biz yemək nə, biz yemək nə bilmək lazımdır və biz yemək zaman.
Cand mancam?
Numar de mese pe zi:
3 mese/zi :
7:00 – 9:00 (volum de masa moderat)
11:00 – 13:00 (volum de masa marit)
16:00 – 19:00 (volum de masa scazut; alimente bine gatite)
Recomandari pentru 3 mese/zi: persoanelor care fie au munca fizica grea, fie au diabet zaharat sau celor care fac tranzitia spre o dieta vegetariana.
2 mese/zi :
9:00 – 11:00 (volum de masa ridicat, alimentele fiind putin prelucrate)
16:00 – 18:00 (volum de masa scazut, alimentele fiind bine prelucrate)
Recomandari pentru 2 mese/zi: persoanelor care au trecut catre o dieta NORMALA cu predominent din cereale si vegetale.
1 masa/zi : 11:00 – 13:00 (volum de masa moderat, multa apa si vegetale verzi)
Recomandari pentru 1 masa/zi: pentru persoanele cu o dezvoltare a mintii si spiritului elevata.
Cum mancam?
Masticatia:
-trebuie sa fie facuta indelung, de 30-50 ori inainte de a inghiti, ceea ce asigura o buna digestie incepand din gura, care va duce la o absorbtie optima de nutrienti.
-creste glucoza in timpul masticatiei, scazand pofta de mancare.
Masa se ia in mediu familial, in liniste, fara a vorbi (poate duce la aerofagie), fara alte activitati (televizor, calculator).
Alimentele trebuie sa fie viu colorate si frumos asezate in farfurie (vezi feng shui alimentar), iar persoana care gateste si serveste nu trebuie sa fie nervoasa, agitata si pe cat se poate sa nutreasca sentimente de “iubire-compasiune” fata de cei care consuma produsele.
Cantitatea de apa consumata trebuie sa fie de 2-2.5 l, adaptata vremii; se bea inaintea mesei de dimineata sub forma de apa sau ceai, la temperatura camerei sau incalzita. Timp de o ora de la trezire, pana la micul dejun, se bea doar ceai, apa sau sucuri proaspete. In principal, se bea apa inaintea meselor si dupa mese si foarte putin in timpul mesei. Dupa masa de seara, pana la culcare, se recomanda consumul a inca 2-3 cani de apa. Apa trebuie verificata pentru a nu avea nitriti sau microorganisme si sa prezinte o compozitie echilibrata de calciu, magneziu, fier, potasiu.
Gustul mancarii este deosebit de important si conform legii celor 5 elemente ale medicinii traditionale chineze corespund:
-loja energetica WOOD (ficat, vezica biliara) – gust acrisor
-loja energetica FIRE (inima-mintea, instestinul subtire) – gust amar
-loja energetica EARTH (splina-pancreas, stomac) – gust dulce
-loja energetica METAL (plamani, intestinul gros) – gust astringent
-loja energetica APA (rinichi, vezica urinara) – gust sarat
Ciclul de creatie
WOOD istehsal yandırmaq
FIRE, a carei cenusi se descompune in
EARTH onlar dünyaya və istismar olunur
METALS, care innobileaza
APA, care hraneste
LEMNUL.
Ciclul de control (distructie)
WOOD Bu ilə kəsilir
METAL
FIRE Bu söndürülüb
APA
EARTH tükənəcək
WOOD
METALUL əriyib olunur
FIRE
APA bu indiguita of
EARTH
dad əlavələri au un rol extrem de important in pastrarea starii de sanatate. Ele corespund mai multor categorii:
A. Scortisoara, coriandru, ghimbir, cardamon, nucsoara, cuisoare – au caracteristica expansiva de uscaciune si de incalzire, care combat mancarurile dulci, reducand aspectul de “umezeala” al acestora. De asemenea, adaugarea acestor condimente este indicata in produsele din lapte (kefir, sana, iaurt sau alte produse lactate), ele impiedicand formarea de “mucus”, datorita caracterului lor de element stagnant de sange si energie.
B. Oregano, busuioc, condimentele cu frunze verzi – sunt indicate a fi asociate fasolei negre si sosurilor greoaie; semintele de marar trebuie sa fie adaugate produselor de panificatie, supelor sau mancarurilor de varza.
C. Chimionul si ghimbirul – pot diminua flatulenta din dietele cu fasole. Ghimbirul proaspat poate combate dietele superproteice (carne) si efectul acumularii de acid uric. Proaspat sau uscat, acesta ajuta la combaterea gretei (inclusiv la gravide), vomei, crampelor menstruale, bronsita si spasme. Ghimbirul uscat este indicat in alimentele administrate celor cu probleme ale extremitatii inferioare a corpului (colon, rinichi, ovare, testicule). Ghimbirul poate combate raul de masina, avion, de mare.
D. Usturoiul si ardeiul iute sunt indicate in afectiuni exterioare precum raceala; amestecul de usturoi cu ardei iute prezinta puternice efecte antivirale si favorizeaza transpiratia. Pot fi administrate la cei supraponderali, cu exces de lactate si carne in alimentatie (combat stagnarea energiei; aceasta se poate produce si la nivelul legii foc inima-minte), fiind indicate in tulburarile mentale minore.
şəbəkə indicata este cea nerafinata, bruta, care contine pe langa clorura de sodiu si alte elemente care ii schimba proprietatile nocive.
Produsele fermentate: sos de soia, otet de ghimbir, otet balsamic de kombucha – extrem de necesare in alimentatia normala, nu numai datorita aportului de microorganisme benefice tractului digestiv, cat si a altor proprietati: reechilibreaza flora intestinala, are efecte antiinflamatoare, intareste sistemul imunitar, are efecte depurative si este un bun vitaminizant.
Pe masura ce alimentatia se apropie de cea normala (2 mese/zi cu minim de carne si produse lactate), necesarul de condimente se poate reduce.
Ce mancam?
Yaxşı pəhriz düzgün qidalanma, qida əlavələri və (cari ildə həyata keçirilən müasir həyat tərzi və kənd təsərrüfatı) düzəlişlər həm daxil olmalıdır.
və bədən qida qida məhv səbəb sui-istifadə qəhvə, tütün, sirr, yağlı, zərif qidalar (un, şəkər, bitki yağları, və s.), qida əlavələri, su (xlor, flüor) və ln kimi yol olmalıdır böyük hissəsi sintetik narkotik.
Prioritatile dumneavoastra trebuie sa fie legate de evitarea acestor abuzuri, eliminarea mancarurilor nocive sau inferioare din punct de vedere calitativ, reducerea exceselor si combaterea deficientei de nutrienti.
O buna alimentatie cuprinde:
-45-50 % cereale integrale (grau incoltit, orz, orez brun, mazare, linte, fasole alba, roz sau neagra).
-30 % legume verzi, galbene, radacinoase (morcovi, cartofi, sfecla, rosie, ardei, etc)
-10 % fructe (papaya, mango, ananas, avocado, etc)
-5 % seminte (in, chia, hrisca, quinoa, etc)
-5-10 % proteine de origine animala (carne, lapte si produse lactate, oua).
In principal, carnea trebuie sa se consume in proportie foarte mica si de multe ori pe post de medicament (ficat-afectiuni hepatice, rinichi-afectiuni renale, testicule-afectiuni sexuale).
Studiul China a demonstrat pe milioane de oameni ca un consum de pana in 5-6 % carne, poate impiedica afectiunile tumorale, obezitatea, sindromul dismetabolic, boli necrutatoare la momentul actual.
Cea mai de preferat carne este cea de peste, iar dintre acestia pestii mici din ape curgatoare, nepoluate.
Laptele si produsele lactate-cu exceptia celor fermentate (kefir, sana) trebuie drastic reduse. Laptele este un aliment ce genereaza staza energetica si de sange, favorizand formarea tumorilor, ingrasarea, obezitatea. Laptele poate fi inlocuit cu laptele de migdale, soia, orez, tofu (branza de soia).
Fructele nu trebuie mancate in cadrul meselor principale, ci intre mese.
Senzatia de foame este una benefica pentru organism, de aceea recomandam ca incetarea mesei sa fie facuta inaintea aparitiei de satietate, iar posturile mici si de lunga durata sa fie respectate.
In momentul in care exista senzatia de foame, trebuie sa constientizati ca, din acel moment, in organism, la nivel celular incepe procesul de detoxifiere. In medicina traditionala chineza, energiile pot fi de aparare, nutritionale, etc., dar de departe cea mai importanta este Energia jing, care se refera la vitalitate. Ea este considerata ca energie de baza, congenitala, pe care o primim de la parinti si asigura vitalitatea (inclusiv dezvoltarea fizica si mentala a copilului), rezistenta la boala, cat si longevitatea.
Localizarea ei este la nivelul lojei rinichiului, in limbaj occidental: rinichi, testicule, ovare, creier, maduva osoasa. Niciodata ea nu poate fi in exces, iar momentul consumarii acesteia corespune mortii.
Distrugerea acestei energii se face prin:
-stres, frica, exces de munca, excese sexuale (mai ales la varste inaintate), numar mare de nasteri, toxine din apa sau alimente, inclusiv metale grele (Al, Cd, Hg, Pb)
-dependenta de alcool, cafea, tutun, droguri;
-dieta excesiv de bogata in zahar rafinat sau proteine;
-iradieri, chimioterapie, medicamente de sinteza.
In momentul in care aceasta energie devine deficitara, chiar daca simptomatologia nu este zgomotoasa, nimic din organism nu va mai functiona in parametrii normali.
Reducerea energiei jing poate fi ameliorata prin diverse suplimente nutritionale, in conditiile unei bune functionari a tractului digestiv si a microflorei acestuia prin:
1.alge marine, spirulina, chlorella.
2.urzici, laptisor de matca si polen, orz verde, grau incoltit, vitamina A, acid folic, organe (rinichi, ficat, inima, creier, maduva osoasa, placenta), coarne de cerb, carapace de testoasa (vezi farmacopeea chineza), extracte larvare (apipropolen), peste, fructe de mare, nuci, cordiceps, fructe de padure, sos de soia, otet de kombucha.
Aceste suplimente/alimente sunt extrem de indicate persoanelor de varsta a III-a, celor aflati in convalescenta sau care urmeaza tratamente medicale; este de dorit ca ele sa fie acompaniate de exercitii fizice (vezi qi quong sau practici spirituale, meditatie)
Mod de pregatire al hranei:
-consumati apa pura la temperatura camerei sau peste temperatura camerei;
-sucurile din fructe si legume pregatiti-le singuri si consumati-le imediat;
-alimentele trebuie prelucrate cat mai putin, trecute prin abur sau oparite, si nu fierte;
-de preferabil, hrana se pregateste inaintea mesei; evitati pastrarea ei in frigider (alimentele oxideaza);
-utilizati din plin alimente fermentate, kombucha, kefir, sos de soia;
-nu incalziti alimentele la cuptorul cu microunde; utilizati focul direct sau bain marin.
Nu uitati!!! in afara de hrana si suplimente nutritionale aveti nevoie atat de exercitii fizice adecvate cat si de echilibru mental (prin meditatie, gandire pozitiva, etc).